Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie [Passat B7]  (Przeczytany 1553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarek 65

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
DPF - procedura wypalania, problemy i opinie [Passat B7]
« dnia: 20 - Maja - 2019 - 15:15:39 »
Witam.
Mam problem z zapychającym się szybko DPF-em w Passat B7 2.0 TDI 140 KM z 2011 roku.
Rok temu podobna sytuacja (szybko zapychający DPF) rozwiązana została poprzez wymianę sondy lambda (VCDS podpowiedział).
Po roku i ok 10 000 km znowu DPF zapełnia się szybciej a VCDS nie wyświetla żadnych błędów.
Normalne wypalanie to ok 800 km w mieście, a szybsze ok 400 km w mieście.
Czy ktoś coś miał takiego ?

Pozdrawiam.

Offline kub4

• :: TrendLine
  • Wersja: Comfortline
  • Skrzynia: DSG-6
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie [Passat B7]
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Października - 2021 - 13:08:09 »
Cześć!
Dzisiaj zaobserwowałem objaw, który mnie zaniepokoił. Rano przejechałem 8 km (wcześniej stał całą noc), na dworze 11 stopni.
Cała trasa normalna, nic się nie działo.
Po wyłączeniu silnika wentylator chodził na wysokich obrotach jakieś 5-10 minut.
Czym to mogło być spowodowane? Bo chyba nie jest to normalny objaw? 🤔

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Października - 2021 - 19:55:28 »
Schładzanie DPF i komory silnika po procesie dopalania

Podziękował: kub4, darodd, Chabuz

Offline kub4

« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Października - 2021 - 20:00:19 »
Czyli wszystko ok i nie ma się czym przejmować?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Października - 2021 - 20:06:06 »
Dokładnie tak

Dodano:  03 - Października - 2021  -  20:11:53
Wyłączyłeś auto podczas procesu dopalania, DPF był mocno rozgrzany, sterownik jest tak zaprogramowany aby wentylator schładzał DPF

Podziękował: kub4, darodd

Offline kub4

« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Października - 2021 - 21:07:47 »
Dzięki za info! :-)

Podziękował: doggie

Offline Kryzys1922

• Skrzynia: MT
  • Rej: PWR
« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Września - 2024 - 20:24:51 »
Witam.
Passat B7 2.0 TDI 140 KM z 2012 roku.
Za każdym razem kiedy DPF się wypali wyskakuje kontrolka o niskim ciśnieniu oleju.
Olej nowy ma max 120km wymieniona pompa oleju, panewki wszystko ok.
Czy to wina DPF czy gdzie szukać problemu ?
Wypala się dość często około 200 km trasy głównie krótkie.

Offline Rickowro_

• Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT-6
DPF - częste wypalanie 1.6 TDI
« Odpowiedź #7 dnia: 06 - Grudnia - 2024 - 19:53:37 »
Cześć,

Posiadam VW Passat B7 1.6 TDI  [CAYC].
Auto przeszło modyfikację chiptuning we wrześniu tego roku – moc została zwiększona z 105 KM na 138 KM, a moment obrotowy z 250 Nm na 280 Nm. Samochód jest w rodzinie od nowości i obecnie ma przebieg około 179 000 km. Kupiłem je od teścia, który nabył je w salonie VW. Auto jest w pełni oryginalne, a po przejęciu dokonałem wspomnianej modyfikacji oraz zainstalowałem końcówkę OBDII i aplikację DPFMonitor for VW, aby monitorować parametry filtra DPF.

Okazało się, że filtr DPF wypala się dość często, średnio co 180–230 kilometrów. Według informacji, które udało mi się znaleźć, jest to za częsta częstotliwość dla tego silnika. Sama procedura wypalania przebiega prawidłowo: auto rozpoczyna wypalanie przy 100% zapełnienia, a proces trwa około 15–20 minut. Po zakończeniu poziom zapełnienia spada do 17–25%. Do posta załączam zdjęcie z aplikacji z parametrami filtra.

Problem: Szukam przyczyny zbyt częstego wypalania filtra DPF. Konsultowałem się z różnymi warsztatami i mechanikami, ale większość warsztatów specjalizujących się w czyszczeniu DPF zaleca "w ciemno" jego czyszczenie, bez oględzin samochodu. Moje pytanie do osób z doświadczeniem w tym temacie: czy czyszczenie filtra DPF faktycznie może rozwiązać problem?

Czytałem, że na częstotliwość wypalania DPF mogą mieć wpływ różne czynniki i podzespoły, np. przepływomierz, dolot, EGR, sondy lambda itd. Nie chcę jednak wydawać pieniędzy na coś, co może nie rozwiązać problemu. Dodatkowo warsztaty zajmujące się czyszczeniem DPF nie dają żadnej gwarancji, że problem z częstym wypalaniem ustanie.

Parametry z aplikacji: W aplikacji widnieje wartość "Pozostałość popiołu olejowego" na poziomie 51,57 g. Czy ta wartość oznacza faktyczne zapełnienie filtra? Jeśli tak, czy jest to dużo dla tego typu filtra i czy może powodować częste wypalanie?

Metody czyszczenia DPF: Rozważam różne metody czyszczenia filtra DPF, jakie mi zaproponowano:

Czyszczenie chemią i wodą pod ciśnieniem, bez demontażu (przez sondę lambda).
Wyciąganie filtra z auta, czyszczenie w specjalnych maszynach, ale bez jego cięcia.
Usunięcie DPF, mechaniczne czyszczenie filtra i ponowne wspawanie.
Zastanawiam się, która z tych metod jest najbardziej skuteczna i bezpieczna dla auta.

Inne działania: Planuję wkrótce wyczyścić dolot i zawór EGR, ponieważ przy przebiegu 179 000 km nikt tam jeszcze nie zaglądał. Nie wydaje mi się jednak, aby to rozwiązało problem z DPF.

Chiptuning a DPF: Niestety, przed modyfikacją silnika nie miałem aplikacji do monitorowania parametrów DPF, więc nie wiem, czy problem pojawił się już po tuningu. Warsztat, który przeprowadzał modyfikację, zapewniał mnie, że parametry związane z DPF nie były zmieniane i że tuning nie powinien wpływać na częstotliwość wypalania.

Styl jazdy: Samochód od nowości głównie jeździ w mieście na krótkich dystansach (dom-praca, zakupy), czyli w tzw. trudnych warunkach dla DPF. Kilka razy w roku auto pokonuje dłuższe trasy.

Dodatkowe pytanie: Czy w silniku 1.6 TDI CAYC seryjnie jest blokada obrotów na biegu jałowym? Jeden mechanik twierdzi, że silnik ma fabryczną blokadę i obroty nie przekraczają 2500 na luzie. Z kolei mechanik zajmujący się tuningiem twierdzi, że taka blokada nie istnieje i w trakcie modyfikacji niczego w tej kwestii nie zmieniano. Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w internecie.

Podsumowanie: Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, wskazówki i doświadczenia związane z:

Przyczynami częstego wypalania DPF.
Optymalną metodą czyszczenia filtra DPF.
Informacją o blokadzie obrotów w tym silniku.
Z góry dziękuję za pomoc! 😊

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #8 dnia: 07 - Grudnia - 2024 - 13:50:04 »
Styl jazdy: Samochód od nowości głównie jeździ w mieście na krótkich dystansach (dom-praca, zakupy), czyli w tzw. trudnych warunkach dla DPF
No to masz główny czynnik częstego wypalania. 

Dodano:  07 - Grudnia - 2024  -  13:52:54
Dodatkowe pytanie: Czy w silniku 1.6 TDI CAYC seryjnie jest blokada obrotów na biegu jałowym?
Takową blokada już dawno istnieje.  Można to chwilowo odblokować,  tylko nie pamiętam gombinacji , trzeba chyba z pedałem przyspieszenia Wcisnąć przycisk ESP.  Zaplon w położeniu 1 . Ale nie pamiętam dokładnie czy to z pedałem przyspieszenia czy hamulca .
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Rickowro_

« Odpowiedź #9 dnia: 07 - Grudnia - 2024 - 14:36:26 »
Czy według tego co napisałeś jest zupełnie normalnym w przypadku tego auta i stylu jazdy, że często się wypala i nie należy nic z tym robić ?

A co do drugiego pytania, rozumiem że seryjnie to auto posiada taką blokadę? Tylko u mnie akurat z jakiegoś powodu jest wyłączona obecnie ?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Grudnia - 2024 - 22:38:33 »
jest zupełnie normalnym w przypadku tego auta i stylu jazdy, że często się wypala i nie należy nic z tym robić ?
Jest ro normalne i tyczy się każdego auta z DPF , normalne zachowanie,  filtr zapycha się dużo szybciej przy takim użytkowaniu niż przy częstych trasach.

Dodano:  07 - Grudnia - 2024  -  22:39:39
...seryjnie to auto posiada taką blokadę?....
Nie  tylko vw tak ma .

Dodano:  07 - Grudnia - 2024  -  22:41:47
Tylko u mnie akurat z jakiegoś powodu jest wyłączona obecnie ?
Nie pisałeś, że u ciebie działa na biegu jałowym powyżej 2500 obrotów
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Rickowro_

« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Grudnia - 2024 - 17:48:42 »
Dzięki za odpowiedź, ale chciałbym doprecyzować: nie pytałem ogólnie, czy każdy samochód ma blokadę obrotów silnika, lecz czy mój konkretny silnik ją posiada. Liczyłem na opinię osoby, która ma takie samo auto i mogłaby to zweryfikować. Mechanicy mają sprzeczne zdania – jeden twierdzi, że blokada jest, drugi, że jej brak.

Odnośnie DPF, wiem, że wypalanie może być częstsze, ale co 200 km to wydaje się zbyt często. Mój znajomy w BMW z DPF-em ma dużo rzadsze cykle. Szukam opinii właściciela takiego samego silnika, by to potwierdzić.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Grudnia - 2024 - 21:14:22 »
Chiptuning a DPF: Niestety, przed modyfikacją silnika nie miałem aplikacji do monitorowania parametrów DPF, więc nie wiem, czy problem pojawił się już po tuningu. Warsztat, który przeprowadzał modyfikację, zapewniał mnie, że parametry związane z DPF nie były zmieniane i że tuning nie powinien wpływać na częstotliwość wypalania.
Miałem kilka aut VAG TDI (VW, Audi), BMW N47D20A, Peugeota HDI, wszystkie po chiptuningu i w żadnym nie skrócił się interwał regeneracji DPF/FAP a wręcz przeciwnie.

Dopóki nie zgłasza błędów czy też innych problemów związanych z DPF ja bym nie ruszał

Dodano:  08 - Grudnia - 2024  -  21:19:27
Styl jazdy: Samochód od nowości głównie jeździ w mieście na krótkich dystansach (dom-praca, zakupy), czyli w tzw. trudnych warunkach dla DPF.
Jeżeli Ty stoisz w ciągu dnia 1 godzinę w korkach to inny w trasie zrobi w tym samym czasie np. 100 km, pamiętaj że DPF zapełnia się również na postoju. Jeśli Ty masz średnią prędkość w mieście 20 km/h a inny w trasach np. 70 km/h, to oczywistym jest że u Ciebie DPF się zapełni sadzą 2-3x szybciej a co za tym idzie wymagał będzie częstszej regeneracji

Pozostałość popiołu olejowego" na poziomie 51,57 g. Czy ta wartość oznacza faktyczne zapełnienie filtra? Jeśli tak, czy jest to dużo dla tego typu filtra i czy może powodować częste wypalanie?
Teoretyczna wartość graniczna zapełnienia popiołem to coś około 70 gram, potem wymiana albo czyszczenie choć czasami ludzie jeżdżą do 100 i więcej gram.

Swoją drogą słaby przyrost momentu obrotowego po chip tuningu

Tagi wątku: