Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace  (Przeczytany 20900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robi0172

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ELA
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace
« Odpowiedź #425 dnia: 13 - Marca - 2018 - 08:52:55 »
Wszystkim czekającym na odbiór Tiguana z silnikiem 1.4 TSI polecam sprawdzić jeszcze raz jak wygląda sytuacja. Ja zamówiłem w styczniu z terminem odbioru na początek maja br. Dziś sprawdziłem i termin został przesunięty na listopad. Masakra! 
Zaintrygowałeś mnie tą informacją. Dokonałem sprawdzenia w swoim salonie i zostałem poinformowany, że termin się nie zmienił. Zamówiłem ten sam model co Ty w dn. 22.01.18 i termin produkcji mam na 26 tydzień czyli koniec czerwca.

Offline Preszus

• Rej: TK
« Odpowiedź #426 dnia: 13 - Marca - 2018 - 08:59:43 »
Zaintrygowałeś mnie tą informacją. Dokonałem sprawdzenia w swoim salonie i zostałem poinformowany, że termin się nie zmienił. Zamówiłem ten sam model co Ty w dn. 22.01.18 i termin produkcji mam na 26 tydzień czyli koniec czerwca.

A skrzynia DSG czy manual? Mój ma być automat. Może tu nie wyrabiają z dostawami? Sam jestem ciekawy dlaczego mam nagle aż tak odległy termin odbioru.

Offline robi0172

« Odpowiedź #427 dnia: 13 - Marca - 2018 - 09:49:31 »
A skrzynia DSG czy manual? Mój ma być automat. Może tu nie wyrabiają z dostawami? Sam jestem ciekawy dlaczego mam nagle aż tak odległy termin odbioru.

Skrzynia automat + AID itp. Ja zamawiałem w Łodzi i dostałem e-maila (wczoraj) że z terminem nic się nie zmieniło.

Offline aro73

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #428 dnia: 13 - Marca - 2018 - 22:59:01 »
Tiguan już w salonie.
Zamówiony w styczniu, przyjechał 09 marca.

I teraz ciekawostka i pytanie do osób które ostatnio odbierały Tiguana, czy na tylnej klapie macie oznaczenia silnika ?
W moim nie ma.

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #429 dnia: 13 - Marca - 2018 - 23:06:06 »
Od któregoś tygodnia miało zniknąć oznaczenie silnika z tego co pamiętam i gdzieś wyczytałem. Czy ktoś pamięta szczegóły i od którego tygodnia?

Update:
znalazłem właściwy post w którym to podano, czyli od 45 tygodnia 2017 roku:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,3360.msg23282.html#msg23282

Podziękował: aro73

Offline walszyn

« Odpowiedź #430 dnia: 14 - Marca - 2018 - 09:29:33 »
Produkcja tegoroczna, nie mam oznaczeń silnika. Pozostało oznaczenie 4motion po prawej stronie.

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #431 dnia: 14 - Marca - 2018 - 09:39:01 »
Zamawiając model w DE można zdecydować czy chcesz jakiekolwiek oznaczenia na klapie bagażnika czy nie - u nas przynajmniej dla Tiguana (model Allspace) już nie ma takiej opcji.
W moim zamówieniu zgłosiłem, aby dopisali uwagę, że chcę bez oznaczeń. Jak jednak coś będzie to mam już dogadane z salonem, że usuną mi wszystkie oznaczenia na klapie przed odbiorem.

Offline westsajd

« Odpowiedź #432 dnia: 14 - Marca - 2018 - 10:13:49 »
Tydzień temu, 7.03, zamówiłem 1.4 TSI DSG 4Motion. Dzisiaj zadzwoniłem do dealera i na tę chwilę planowany termin produkcji to 19 tydzień - pierwsza połowa maja.

Zamawiając w DE można zdecydować czy chcesz jakiekolwiek oznaczenia na klapie bagażnika czy nie - u nas przynajmniej dla Tiguana już nie ma takiej opcji.
Jeszcze tydzień temu w konfiguratorze była opcja zrezygnowania z oznaczeń na klapie bagażnika.
Już zniknęła?

Offline flamecards

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #433 dnia: 14 - Marca - 2018 - 10:19:40 »
Ja zamówiłem 1.4 TSI na początku października....do dziś cisza....brak daty produkcji. Z bajerów tylko dach szklany...

Offline zibi1303

• Wersja: Comfortline
  • Kod: CZEA
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #434 dnia: 14 - Marca - 2018 - 10:21:18 »
zamówiłem a koniec lutego ale nie mam żadnej informacji jeszcze... :/

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #435 dnia: 14 - Marca - 2018 - 11:09:37 »
Jeszcze tydzień temu w konfiguratorze była opcja zrezygnowania z oznaczeń na klapie bagażnika. Już zniknęła?

Zapomniałem dodać, ze chodzi o model Allspace. :)
Zresztą dla Passata, Golfa czy T-Roca też nie można.
Dla zwykłego Tiguana faktycznie można wybrać taką opcję. :)

Dodano:  08 - Listopada - 2024  -  17:21:28
Wszystkie auta co miałem do tej pory nie miały oznaczeń na klapie, albo fabrycznie albo były ściągane.
Po co się afiszować, lepiej mieć coś w zanadrzu. :)
Poza tym mi się bardziej podoba bez oznaczeń.

Offline robi0172

« Odpowiedź #436 dnia: 14 - Marca - 2018 - 11:59:12 »
Tydzień temu, 7.03, zamówiłem 1.4 TSI DSG 4Motion. Dzisiaj zadzwoniłem do dealera i na tę chwilę planowany termin produkcji to 19 tydzień - pierwsza połowa maja.

Ja zamówiłem 1.4 TSI na początku października....do dziś cisza....brak daty produkcji. Z bajerów tylko dach szklany...
Te same modele i konfig. a TAK różne terminy odbioru. Od czego to jest uzależnione ?. Może w tym temacie piszmy z jakich miast zamawiamy. Zobrazuje to gdzie można szybciej zamówić samochód. A tak poza nawiasem to poinformowałem mojego dealera, że max. czas oczekiwania przeze mnie to pół roku. Po tym terminie rezygnuje z kupna na rzecz innej marki.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #437 dnia: 14 - Marca - 2018 - 12:07:13 »
Pamiętajcie również, że są dwa terminy produkcji. Nie mówię o terminie odbioru.
  • Prognozowany niepotwierdzony termin produkcji - podczas zamawiania auta automatycznie wskakuje data produkcji (zazwyczaj 2 miesiące od daty zamówienia).
  • Potwierdzony termin produkcji - dopiero po potwierdzeniu z fabryki sprzedawca dostaje faktyczną datę produkcji auta - może on znacznie się różnić od tego pierwszego.
Ja zamawiając pod koniec stycznia otrzymałem prognozowany termin produkcji na 11-12 tydzień tego roku. Ale do tej pory nie mam potwierdzonego terminu produkcji.

Termin odbioru to inna kwestia.
Z tego co wiem to zwykły Tiguan jest produkowany w DE - transport do PL to kilka dni po produkcji + formalności - termin odbioru = potwierdzona data produkcji + 1-2 tygodnie.
Natomiast model Allspace jest produkowany w Meksyku i tutaj sam transport to ok. 6-8 tygodni + formalności - termin odbioru = potwierdzona data produkcji + 8-10 tygodni

Podziękował: westsajd

Offline flamecards

« Odpowiedź #438 dnia: 14 - Marca - 2018 - 12:38:47 »
hahaha mam Update - się usmiaem....samochod zamówiony w październiku 2017 - Info od handlowca - data produkcji październik 2018!!!!!!!!!

Jutro jadę wyjaśnić kwestię

Offline Preszus

• Rej: TK
« Odpowiedź #439 dnia: 14 - Marca - 2018 - 13:11:42 »
Tak więc sprawa z terminami pomału się wyjaśnia :) Nie jest ważne, co ma diler w systemie o przewidywanym terminie, ważne jest potwierdzenie daty produkcji przez fabrykę. Wygląda na to, że za opóźnienia winę ponosi fabryka produkująca popularne silniki 1.4 TSI. Nie wyrabiają z materiałem.  :evil:

Offline flamecards

« Odpowiedź #440 dnia: 14 - Marca - 2018 - 13:17:14 »
Guzik prawda, kumpel zamówił 1,4 tsi z kilkoma bajerami w styczniu, wczoraj odebrał auto.

Podziękował: zibi1303

Offline DerekL

« Odpowiedź #441 dnia: 14 - Marca - 2018 - 13:20:44 »
Guzik prawda, kumpel zamówił 1,4 tsi z kilkoma bajerami w styczniu, wczoraj odebrał auto.
Kolega miał farta bo dealer miał wcześniej porobione standardowe rezerwacje i tylko przed „zamrożeniem” daty produkcji dostosował pod zamówienie i dlatego miał szybciej. Na normalne zamówienia na 1,4 TSI czeka się na aktualną chwilę ok 8 miesięcy....

Offline robi0172

« Odpowiedź #442 dnia: 16 - Marca - 2018 - 09:38:42 »
hahaha mam Update - się usmiaem....samochod zamówiony w październiku 2017 - Info od handlowca - data produkcji październik 2018!!!!!!!!!

Jutro jadę wyjaśnić kwestię

I jak, udało Ci się coś wyjaśnić odnośnie kwestii tak dużych rozbieżności pomiędzy zamówieniem a datą produkcji ? 

Offline flamecards

« Odpowiedź #443 dnia: 16 - Marca - 2018 - 09:58:12 »
Wiecie co...nie wiem czy się śmiać czy płakać.....dziś czekam na informacje od importera bo w salonie nie wiedzą o co chodzi....W jednym systemie wszystko jest okej z odbiorem w kwietniu, tak jak miało być, w innym systemie październik/listopad czyli rok i miesiąc po złożeniu zamówienia. Dodatkowo dostałem informacje, że w mojej konfiguracji nie ma kompletnie żadnego elementu, który mógłby wstrzymywać proces produkcji. Mam comfortline 1,4 TSI, AID, Dach panoramiczny, Ergo fotele, navi, klapa automatyczna, pakiet premium....reszta standard.

Wkurza mnie niesamowicie podejście salonu i sprzedawcy. Spotkanie miało być z Panią dyrektor salonu, ale nie dotarła na spotkanie, o czym zostałem poinformowany na miejscu - wiadomo, co się będą przejmować jednym samochodem i to jeszcze zakontraktowanemu z takimi rabatami....olewka. Dodatkowo wyskoczył z  pytaniem "jakie masz propozycje rozwiązania sytuacji". Na co zrobiłem wielkie oczy, że to ONI powinni wyjść z inicjatywą a nie ja. Oczywiście podałem kilka opcji, łącznie z samochodem zastępczym do momentu wydania mojego, ewentualnie inna fura w podobnej konfiguracji, albo lepszej, oczywiście w kwocie na zamówieniu - i wtedy dostałem uwaga uwaga, propozycję Demo samochodu - myślę okeeej, idę zobaczyć. Patrzę a tam stoi R line wypasiony ze wszystkim pod sufit....czyli czytaj mogę go odebrać od zaraz ale muszę dopłacić 80000 zł. Fajnie nie? ZA ich fuckup dać im jeszcze zarobić....nie wiem co sprzedawcy przyszło do głowy.... ale zagryweczka co najmniej niesmaczna.

W mojej branży, a pracuje w mediach, jak coś się spieprzy to czasami trzeba ponieść tego koszty, ale zrobić wszystko by "zadowolić" klienta. Tutaj wydaje mi się, że jest na odwrót. Oczywiście próbowali się wykręcić, że to nie ich wina tylko fabryki bla bla bla...ja przychodzę do ich salonu, zamawiam auto w salonie VW i mało mnie interesuje, gdzie był błąd...czy na poziomie salonu, czy na poziomie fabryki czy na poziomie pana Edka, który dostarcza im blachę...co mnie to obchodzi?! Fuckup jest po stronie VW i kropka

Nić, czekam na 12:00 i informacje od importera + info co robimy dalej. Dam Wam znać.

Podziękował: robi0172

Offline aro73

« Odpowiedź #444 dnia: 16 - Marca - 2018 - 10:18:32 »
Mam comfortline 1,4 TSI, AID, Dach panoramiczny, Ero fotele, navi, klapa automatyczna, pakiet premium....reszta standard.
Problemem jest chyba tylko i wyłącznie silnik. Brałem podobne wyposażenie dodatkowo R-line, skóra, Dynaudio ale silnik 2.0 (samochód zamawiany w styczniu 2018) przyjechał do salonu po ok 2 miesiącach.

Offline flamecards

« Odpowiedź #445 dnia: 16 - Marca - 2018 - 10:20:46 »
Wlaśnie nawet silnik nie jest teraz większym problemem....a na pewno nie jesli zamwiales go w pażdzireniku 2017...

Offline westsajd

« Odpowiedź #446 dnia: 16 - Marca - 2018 - 10:50:53 »
@flamecards w zamówieniu masz określony maksymalny termin odbioru auta? Czy został on już przekroczony?

Offline flamecards

« Odpowiedź #447 dnia: 16 - Marca - 2018 - 10:56:57 »
Termin w zamówieniu to kwiecień, więc nie został przekroczony, natomiast w systemie pojawiła się informacja o produkcji w październiku i generalnie nikt nic nie wie czemu tak...oczywiście, może się dziś okazać że było bicie piany bo ktoś zrobił błąd, ale nie bez powodu by wzywali na spotkanie.

Dziś ma się wyjaśnić wszystko.

Offline Tomasz2510

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #448 dnia: 16 - Marca - 2018 - 12:42:18 »
W obecnej chwili przy zamówieniu Tiguana w wersjach 2.0TSI, nie potrafią podać daty dostawy, ponieważ będą zmiany silnikowe. Po zmianach będzie 190KM i 230KM. Z dieslami nie ma problemu.

Offline flamecards

« Odpowiedź #449 dnia: 31 - Marca - 2018 - 01:58:06 »
Drodzy,

wszytsko się da, tylko trzeba brać sprawy w swoje ręce. Dla przypomnienia  - zamówienie 16.10.2017 do odbioru kwiecień 2018.....info o przesunięciu na listopad 2018...czyli ponad rok czekania. Salon rozłożył ręce...nie da się, zwracamy zaliczkę i papap. Ponoć też interwenioali u improtera i d*pa. Wystarczyło obsmarować ich na FB....i nagle co? Termin 17 tydzień, odbiór maj/czerwiec:)

P.

Tagi wątku: