Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW - wydłużenie przełożenia [Toledo III 1.6]  (Przeczytany 1839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matey

• :: StartLine
  • Model: Toledo
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BSE
  • Moc: 102 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BIA
SKRZYNIA BIEGÓW - wydłużenie przełożenia [Toledo III 1.6]
« dnia: 09 - Marca - 2017 - 21:03:31 »
Witam.
W jaki sposób można zmienić (wydłużyć) przełożenie główne w moim samochodzie?
Zależy mi na obniżeniu prędkości obrotowej silnika na każdym biegu, bo samą skrzynię uważam za właściwie zestopniowaną, lecz nie odpowiada mi proporcja obrotów pomiędzy wałkiem zdawczym a kołami.
Auto pokonuje długie trasy na LPG i prawie 4000 obr/min przy 120 km/h to stanowczo za dużo.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW - wydłużenie przełożenia [Toledo III 1.6]
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Marca - 2017 - 22:20:43 »
Po pierwsze napisz do jakiego samochodu ma być ta skrzynia. Samochód holuje ciężejsze przyczepy? Jeździ po gorach?
Najprościej i najtaniej znaleźć dłuższą skrzynię (o ile taka występowała), zamontować i jeździć. Swoją skrzynię można sprzedać i zmiana nie będzie bardzo kosztowna.
Zmiana przełożenia głównego skrzyni też jest możliwa ale jak nie zrobisz tego we własnym zakresie przy pomocy części z odzysku to koszt może przerosnąć koszt zakupu używanej sprawnej skrzyni.
Zmieniając przełożenie główne zmienią się wszystkie przełożenia i w tym akurat przypadku samochód będzie słabiej przyspieszać i może sie zdarzyć ze np. pod górkę na którą bez problemu wjeżdżał na 5 biegu teraz trzeba użyć 4.

red@tapatalk

Offline matey

« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Marca - 2017 - 16:45:06 »
Samochód to oczywiście Seat Toledo III 1.6 MPI z 2008 roku.
Nie jeżdżę po górach, ani tym bardziej nie holuję przyczep (brak haka), więc standardowe przełożenie nie ma żadnego uzasadnienia.
Liczę się akurat ze spadkiem osiągów, na których przesadnie mi nie zależy. Ważniejszy jest komfort akustyczny w trasie, redukcja spalania i wydłużenie zasięgu, istotne zwłaszcza przy 40-litrowym zbiorniku LPG.

A jak jest z tą skrzynią? Czy występuje jakaś inna pasująca? W ASO Seata powiedzieli mi, że wszystkie samochody z grupy VAG z silnikiem 1.6 MPI były raczej wyposażone w tą samą skrzynię, ale nie byli absolutnie pewni.

Na czym polegałby wariant ze zmianą przełożenia głównego bez dotykania samej skrzyni?
Które części należałoby wtedy wymienić?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Marca - 2017 - 18:16:08 »
Jeśli do tego modelu wozu nie ma skrzyni z innymi przełożeniami można pokusić się o przysposobienie z innego modelu VW lub zastosować skrzynię z silnika zasilanego ON .By podpowiedzieć co byłoby rozsądniejsze jakie rozwiązanie mniej kosztowne i mniej upierdliwe do wykonania przydałaby się fotka (lub model/typ/oznaczenie ) tej skrzyni którą masz pod maską (bo może okazać się że już ktoś tam wkładał palce i nie masz orginału i dlatego jest to co jest ).

Offline matey

« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Marca - 2017 - 22:17:27 »
Według danych uzyskanych w ASO na podstawie numeru VIN mam pod maską silnik BSE i skrzynię o kodzie JHV .

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Marca - 2017 - 07:06:16 »
Nie ważne co mówi numer w katalogu/komputerze/dowodzie tylko życie .Jeśli nie masz wozu od nowości to nie masz pewności co w nim jest .Ja mam Mercedesa (jeśli można go tak nazwać ) a pod maską VW .Sprawdź co masz z natury a nie to co mówi VIN.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Marca - 2017 - 10:10:51 »
trasy na LPG i prawie 4000 obr/min przy 120km/h to stanowczo za dużo.
Przemyśl sobie dokładnie za i przeciw takiej zmianie jaka chcesz wykonać.

Czy po takiej zmianie jeśli dojdzie do obniżenia obrotów silnika przy tej samej szybkości to czy auto nie straci na mocy lub nie zacznie spalać większych ilości paliwa. Ja bym najpierw zrobił wykres mocy na hamowni i wtedy będzie widoczne jak rozkłada się moc i Nm. Potem na tej podstawie bym podejmował decyzje co do skrzyni. Oczywiście mówię o seryjnej jednostce.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Marca - 2017 - 17:27:49 »
Najprostszym sposobem obniżenia obrotów silnika przy wyższych prędkościach będzie zastosowanie większych kół niż standardowe (chodzi o większą średnicę zewnętrzną a nie o szerokość).
Załóż na próbę wyższy profil opony lub całkiem inne większe koło i przejedź się, moim zdaniem tym sposobem całkiem sporo można osiągnąć  ;)

Dodano:  11 - Marca - 2017  -  17:53:33
Przy zmianie kół na większe zyskasz na szybkości i obniżysz obroty ale też lekko stracisz na dynamice przyśpieszenia.
Coś za coś ale może warto tego spróbować ;)

Tagi wątku: