Autor Wątek: OGRZEWANIE - problem z dogrzewaniem strefy pasażera  (Przeczytany 4757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bobo87

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: CB
OGRZEWANIE - problem z dogrzewaniem strefy pasażera
« dnia: 09 - Grudnia - 2020 - 17:16:49 »
Cześć,

mam problem z dogrzewaniem strony pasażera, wczoraj jechałem w trasę i było -2 stopnie, w całym samochodzie miałem 25 stopni ustawione i na kierowcy i z tyłu było ciepło, a od strony pasażera było chłodne powietrze. Jak dałem na HI, to było trochę cieplej, ale dużo brakowało do ciepła z reszty stref. Jak zrobiłem na minimalna temperaturę, to mocno chłodziło. Jak robiłem cieplej, to robiło się cieplej, ale nie wystarczająco.

Co może być nie tak? i czy mogę to jakoś sam naprawić?

Offline Wkna00

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
Odp: OGRZEWANIE - problem z dogrzewaniem strefy pasażera
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Grudnia - 2020 - 06:08:12 »
To chyba masz pecha co do egzemplarza konkretnego. Ja mam podobnie w Tiguanie i jak się okazuje ludzie w różnych typach podobne problemy zglaszaja. Zgłaszamy do ASO ale onie jakoś tego zimna nie odczuwają na jazdach próbnych. Ale zgłaszać do nich trzeba.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Grudnia - 2020 - 20:02:12 »
Jeszcze taka drobna uwaga. Sprawdź czy nie masz włączonego chłodzenia schowka po stronie pasażera.

Offline bobo87

« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Stycznia - 2021 - 12:22:55 »
Zaintrygowała mnie ta odpowiedź. Mam zakręcone chłodzenie schowka. Można to jakoś wyłączyć? Bo może faktycznie coś tutaj może być. Chociaż chłodniejsze powietrze leci przez wszystkie nawiewy prawej strony.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 18:34:46 »
To może jeszcze warto podjechać do ASO żeby zresetowali sterownik klimy do ustawień fabrycznych. U mnie tak zrobili i jest dużo lepiej. A gdzie na stałe wyłączyć chłodzenie schowka to nie wiem, ja mam w schowku pokrętło i na ZERO nie chłodzi. Możesz jeszcze sprawdzić czy przypadkiem nie zapomnieli włożyć takiej specjalnej gąbki w pomiędzy komora silnika a kabina kierowcy.

Offline bobo87

« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Lutego - 2021 - 15:43:42 »
Witam po pewnym czasie.
Auto odebrane z serwisu, sprawdzili klapki, są ok. Okazało się, że do wymiany jest nagrzewnica.
Po wymianie mogę się cieszyć ciepełkiem. Szkoda tylko, że zająłem się tematem jak już się kończą mrozy :)

Pozdrawiam

Offline Lukii

• VW: Passat B8 FL
  • Silnik: 2.0 ???
  • Rej: WWA
« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Kwietnia - 2021 - 15:23:06 »
Mam taki sam problem.
B8 z 2020 roku. Zimą zauważyłem że spod podszybia po prostu wieje chłodniejsze powietrze.
Jak się leci w trasę i jest na zewnątrz koło 0 lub poniżej to po prostu chłodno jest w ręce...
Podniesienie temp nic nie daje bo w nogi jest gorąco a góra i tak chłodna. Zrąbana jest dystrybucja ciepłego powietrza po prostu.

Orientujesz się czy przy wymianie nagrzewnicy wyciągali Tobie deskę czy jakoś inne jest podejście do tego?

Tagi wątku: