Autor Wątek: DSG - stuki przy redukcji, rzadkie szarpnięcia  (Przeczytany 2838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stepii

• :: TrendLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
DSG - stuki przy redukcji, rzadkie szarpnięcia
« dnia: 24 - Maja - 2021 - 16:47:02 »
Cześć, mam problem ze skrzynią w moim Passacie CC 2.0 TDI 4Motion z DSG.
Mianowicie samochód ma 170 tyś. przebiegu, olej zmieniony 10 tyś.km temu, dwumas robiony 3 tyś.km temu.

Problem w tym, że między wymianą oleju a dwumasy pojawił się problem gdzie pojawiły się metaliczne stuki przy redukcji.
Na początku było to tylko przy redukcji z 3-2 później pojawiło się z 4-3.
Stuki występują tylko gdy dojeżdżam do świateł/skrzyżowań i sam sobie zrzuca biegi - w trybie manualnym nie ma nic takiego gdy zmuszam go do wcześniejszej redukcji.
Gdy przyszło do wymiany dwumasy myślałem, że po prostu to ona będzie winna tego wszystkiego jednak po wymianie tego i po wykonaniu adaptacji skrzyni dalej pojawiał się stuk tylko, że już z 3-2.
Zrobione po tym 3 tyś.km i znowu jest to samo.
Dodatkowo jak nawet zauważył to mechanik skrzynia nie przerzuca tych biegów tak płynnie. Co prawda przy przyspieszaniu nie ma żadnych stuków, jedynie czasem potrafi delikatnie szarpnąć, ale również i moim zdaniem po porównaniu dwóch samochodów z dsg, mój przerzuca je dużo mniej płynnie.
Czytałem coś w Internecie, że to oznaki sprzęgła, jakieś zawory, jednak chciałbym, żeby ktoś mi to bardziej rozjaśnił, jeśli tylko idzie coś z tego wywnioskować.

Co o tym myślicie?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: DSG - stuki przy redukcji, rzadkie szarpnięcia
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Maja - 2021 - 21:13:05 »
Skoro wymieniłeś DKZ to dlaczego za jedną pracą nie wymieniłeś sprzęgieł? Może uszkodzony akumulator ciśnienia, może juz elektrozawory hydrauliczne szwankują, prędzej stawiałbym na mechatronikę niż sprzęgła

Dodano:  24 - Maja - 2021  -  21:30:06
Co prawda przy przyspieszaniu nie ma żadnych stuków, jedynie czasem potrafi delikatnie szarpnąć, ale również i moim zdaniem po porównaniu dwóch samochodów z dsg, mój przerzuca je dużo mniej płynnie.
Miałem do czynienia z trzema skrzyniami DSG i jedną S-tronic i powiem Ci, że każda mniej lub bardziej poszarpywała czy to przy zrzucaniu czy to przy przyspieszaniu. DSG nie należy do skrzyń płynnie zmieniających biegi zwłaszcza w mocnych dieslach z wysokim momentem obrotowym

Offline Stepii

• :: TrendLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: DSG - stuki przy redukcji, rzadkie szarpnięcia
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Maja - 2021 - 08:36:31 »
Sprzęgła nie robiłem, mechanik po rozmowie stwierdził, że przy takim przebiegu nie powinno się nic dziać ze sprzęgłem więc odpuściliśmy ten temat.

Dodano:  31 - Maja - 2021  -  19:20:31
Ktoś pomoże?

Tagi wątku: