Autor Wątek: Auto z Danii - problem z homologacja osobową  (Przeczytany 593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konrad1975

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Auto z Danii - problem z homologacja osobową
« dnia: 05 - Marca - 2021 - 19:36:59 »
Witam.
Zakupiłem w Danii VW Tourana 1.9 TDI z 2006 roku w wersji opisanej jako van 2 miejsca, chciałbym go przerobić (wystarczy zamontować siedzenia plastiki uchwyty wszystko jest) na 5 osób i tu pojawia się problem, to znaczy serwis do którego udałem się w celu uzyskania homologacji - dekoder VIN podaje, że auto konstrukcyjnie przystosowane na 5 lub 7 osób.

Wstępna rozmowa była obiecująca, Pan sprawdził że wszystko się zgadza, po ok godzinie zadzwonił i poinformował, że oczywiście mogę otrzymać taki odpis homologacji potwierdzający 5 lub 7 miejsc ale jest jeden warunek zamontowanie siedzeń mogę zrobić sam ale pasy musze kupić w serwisie - koszt ok 3000 zł - wtedy dostane potwierdzenie homologacji.
Pan z serwisu powiedział, że homologacja nie dotyczy aut na rynek duński. 

Proszę o ustosunkowanie się do tej informacji którą otrzymałem w serwisie.

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: N
Odp: Auto z Danii problem z homologacja osobową
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Marca - 2021 - 07:57:19 »
W Danii może być podobnie jak w Norwegii, że auta mimo że są na 5-7 według vin. Ale zostały zarejestrowane jako ciężarowe (tylko z pierwszym rzędem siedzeń i zieloną tablicą rejestracyjną) bo wtedy pierwszy kupujący płaci niższy podatek rejestracyjny i potem niższy podatek drogowy. W każdym razie aby móc zamontować dodatkowe fotele to trzeba opłacić odpowiednią opłatę.
A tu masz dokładniejsze wytłumaczenie o duńskich tablicach i pytanie jakie twój touran miał?
https://pl.qaz.wiki/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Denmark
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Tagi wątku: