Autor Wątek: KLIMATYZACJA - działanie, problemy  (Przeczytany 3072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oscar

• :: TrendLine
  • VW: Touran I
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Napęd: FWD
KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« dnia: 07 - Lipca - 2018 - 13:54:38 »
Witam,
Mam problem wygląda to tak:
Klima nie odpala nie słychac zeby cokolwiek ruszylo wiatrak stoi. Po wcisnieciu zaworku jest cisnienie od razu wywaliło mi czynnik ( na zółto bo byl z kontrastem niecaly rok temu nabite)
Czy może być za niskie ciśnienie?
Jak zdjagnozować sprężarke?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Lipca - 2018 - 22:39:32 »
Witaj.
Możesz napisać jakiego modelu auta ten problem dotyczy? ;) Będzie łatwiej pomóc.

Po pierwsze najlepiej jest podłączyć komputer i sprawdzić jakie błędy są w klimatyzacji.
Z reguły sprężarka ma dwa piny. Rozpinasz kostkę i w jeden z pinów podajesz + z akumulatora. Najlepiej na wyłączonym zapłonie. Jeśli zauważysz ze sprzęgiełko w kółku reaguje to znaczy że będzie się załączała. Teraz możesz to samo zastosować przy pracującym silniku pod warunkiem że klimatyzacja jest nabita.

Podziękował: Oscar

Offline Oscar

• VW: Touran I
  • Silnik: 1.9 TDI PD
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Lipca - 2018 - 00:49:12 »
Touran 2004 r.

Ok czyli bezpiecznie mogę podłączyć sprężarkę na krótko żeby zobaczyć czy startuje.
Nie wiem niestety jaki jest stan czynnika w układzie, niby jest tam jakieś ciśnienie, ale nie wiem czy wystarczające.
Jakie wogóle powinno być ciśnienie w układzie i na którym zaworze je sprawdzić?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lipca - 2018 - 08:55:41 »
Cytat: Oscar
Nie wiem niestety jaki jest stan czynnika w układzie, niby jest tam jakieś ciśnienie, ale nie wiem czy wystarczające.
Jakie w ogóle powinno być ciśnienie w układzie i na którym zaworze je sprawdzić?
Ciśnienia w układzie będą różne. Zależy pod który zawór byś się podpiął. Jeśli chcesz sprawdzić czy jest czynnik to trzeba udać się do warsztatu gdzie nabijają klimatyzacje. Podłączą maszynę pod auto spuszczą czynnik i po ocenie czy jest układ szczelny nabiją ponownie.

Offline vck1000

• :: StartLine
  • VW: T2
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BMN
  • Rej: DW
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Czerwca - 2020 - 11:19:09 »
2.0 170km BMN
Jakiś czas temu zerwała mi się poduszka ta środkowa i narobiło to sporo szkód tj. silnik bujając się uderzył o wentylator czujnik ciśnienia klimatyzacji i pasek osprzętu. Wymieniłem w/w, pojechałem nabić klimatyzację i wszystko było jak należy po wlaczeniu nawiewów zalaczyly się dwa wentylatory pojechałem do domu...
Po jakiejs godzinie wsiadłem do auta na włączonej klimie zrobiłem kilka km na postoju zaczęło lecieć ciepłe powietrze i tylko przy szybszej jeździe klimatyzacja chłodziła. Sprawdziłem i wentylatory stały w miejscu więc sprawdziłem bezpieczniki (ten duży z przodu od czoła skrzynki bezpieczników pod maską) - cały... Pojechałem sprawdzić ciśnienie z przypuszczeniem że jest nieszczelność dlatego tak słabo chlodzi okazało się że wszystko jest szczelne ale ciśnienie już nie, było 25bar. Spuściliśmy odczynnik żeby nie zrobić większej szkody.
Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Czytałem coś o tym że można odpiąć czujnik g83 i wtedy wentylatory będą pracować bez przerwy tylko gdzie on się znajduje czy to ten przy króćcu przykręcany do bloku silnika od prawej str. stojąc przodem do auta? Chciałbym je sprawdzić.

Teraz prośba gdzie szukać?
Dlaczego wentylatory się nie włączają, czy można je sprawdzić przez vcds?
Gdzie szukać ?

Offline wojtek2626

• VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CJZB
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DJ
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 11:53:22 »
Sprawdz jakie jest wysterowanie wentylatorów przez klimatronik, po drugie zrób test elementów wykonawczych i sprawdzisz czy to czasem nie wina wentylatora lub moze beda jakies błedy od elektroniki sterujacej wentylatorem

Offline Endriu

• VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DZG
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Sierpnia - 2021 - 17:56:56 »
Pacjent to Touran 1.9 TDi, BKC, rok 2004. Mam problem z nawiewem/klimatyzacją, generalnie nawiew z kratek działa tylko przy załączeniu cyrkulacji wewnętrznej w innym przypadku dmuchawę słychać ale z kratek nic nie leci. VCDS pokazuje błąd :01274 silnik nastawczy klapy spiętrzania powietrza (V71). Wywołanie testu VCDS nie usuwa problemu więc pewnie silniczek do wymiany. Pomoże ktoś z numerem tej części czy też mogę kupić jakikolwiek po wpisaniu w wyszukiwarkę pełnej nazwy?

Tagi wątku: