Cześć.
Czy ktoś z Szanowych Forumowiczów słyszał może o tym, że pompa paliwa wysokiego ciśnienia HPFP, a konkretnie jej zawór, ma prawo brzęczeć i nie jest to żadna wada?
W moim Sportsvanie (kupiłem go w lutym 2019 jako 3.5-letnią używkę) od początku słyszałem dość irytujące brzęczenie. Pojawia się w momencie "gdy silnik dostaje paliwo" (postój z włączonym silnikiem, dodawanie gazu, podczas redukcji biegu) i zmienia się odpowiednio wraz z obrotami. Znika po odpuszczeniu gazu (hamowanie silnikiem). Dodam, że autko ma DSG, jeśli może mieć to jakiekowiek znaczenie.
Zapytałem o to w ASO na przeglądzie przy pierwszej okazji i doradca serwisowy stwierdził, że to właśnie owa pompa wysokiego ciśnienia i "ten typ tak ma" oraz "każde nowe auto z tą pompą będzie tak miało". Poprosiłem też o przejażdżkę jednego zaprzyjaźnionego mechanika i on stwierdził, że nie słyszy niczego niepokojącego.
Obecnie po kilku miesiącach trochę się przyzwyczaiłem, ale jednak podobne brzęczenie słyszałem może w jednym losowo spotkanym na drodze Seacie z napisem TSI na tylnej klapie, więc nie wiem czy jest to aż tak typowe... Nie wpływa to na osiągi, ale jest drażniące, a dźwięk na zewnątrz już w ogóle wyzuty jest z jakiejkolwiek godności.
Mam nagranie z mojego auta z zewnątrz, którym akurat Żonka wyjeżdżała z osiedla, ale nie mogę go załączyć, bo
1. jest ograniczenie na linki przy pierwszym poście
2. jest ograniczenie na rozmiar załącznika (200KB, a mój plik ma 250KB...),
więc chcących posłuchać jak to brzmi, proszę o kontakt na priv. Tam już chyba będę mógł wysłać link, a jak nie to na maila.
Uważacie, że powinienem jednak pojechać do porządnego serwisu, który to zweryfikuje czy może faktycznie "ten typ tak ma"?
Pozdrawiam.